En gansey för medaljen

Den gångna helgen tillbringade jag i Halland på temat Fisherman’s Ganseys - mycket givande dagar hos Elisabeth på Knit One Purr One i Folkared. Dessutom många fantastiska färger av ganseygarnet Frangipani i butiken.

Jag slog till på två mörkblå koner (som jag sen åkte i från av misstag, men det är en annan historia). För nu har jag mål och mening med en gansey. Från Northumberland Archives har jag en fin målbild i form av den stolte Robert Robinson här nedan.

This is a photograph of Robert Robinson from Newbiggin by the Sea, Northumberland. He is wearing the Royal Humane Society Medal awarded in 1899 when he jumped overboard to save the life of a crew member. Here he is depicted as a proud seaman.

För utmärkelsen “För Nit och Redlighet i rikets tjänst” ska man ha varit statligt anställd i minst 30 år. Men även 25 års anställning kan räcka om man går i ålderspension. Så jag har chans på medalj (om min arbetsgivare delar den uppfattningen). Och det är ju som Robert bär sin medalj som en medalj skall bäras, eller hur? Således behövs en gansey inom ett par år.

Jag har analyserat och provstickat mönstret, inga konstigheter. Har hittat bra masktäthet med stickor 2,5 mm och nu återstår “bara” uträkningar och trix. Men annars är jag klar att starta. Att sticka med mörkblått kan jag nog göra endast på sommarhalvåret. Så det gäller att komma igång.

När jag närstuderade bilden så reagerade jag på den mysko slätstickningen (?) som finns nederst på bål och ärmar. Hur jag än försökt begripa vad som gör “ränderna” kommer jag inte fram till något annat än att det är ojämnt stickat. Eller vad kan det vara för något? Jag är intresserad av alla teorier kring detta.

Det andra var att Robert har resårkanten uppvikt och det ser lite slarvigt ut. Rimmar illa med det stiliga porträttet. Men det har sin förklaring i att så signalerade männen att de var mellan jobb, att de sökte hyra på båt. Uppviket fungerade också som en praktisk ficka för tobak och pengar.

Här blir det dock nedvikt kant, kommer inte skena runt och söka nytt jobb. Det får räcka att putsa lite på medaljen då och då.

Föregående
Föregående

En podcast om långsam och krånglig stickning

Nästa
Nästa

FO: Color Palette Socks