En podcast om långsam och krånglig stickning
Den 19 mars 2024 fyller Nördic knitting nio år. När jag läser det känns det nästan overkligt. Nio år är en lång tid ju! Tänk att vi tuffat på i alla år. Vi kommer snart att ha gjort 200 avsnitt! När vi startade fanns inga tankar om hur länge vi skulle kunna tänka oss hålla på. Men det stod klart ända från start att det inte fanns någon brist på ämnen – även om podden “bara” skulle handla om stickning.
Underrubriken ”långsamt och krångligt” kommer från vår gemensamma förtjusning i tättstickade vantar och tröjor från mitten av 1800-talet. Och vetskapen om att historiska samlingar kan innehålla mycket intressant och stickvärt. Inte bara i Sverige! I Johannes fall en särskild sorts besatthet i tröjor från 1600-talet. I mitt eget fall ett fint sätt att kunna knyta an till mormors estlandssvenska ursprung.
Vi hade så mycket att prata om
Jag och Johanne lärde känna varandra i Stickholm för en sisådär en 20 år sedan. Vi hängde i samma garnbutiker och läste varandras bloggar.
Vi upptäckte att vi båda hade stickat Alice Starmores design Cromarty. I bomullsgarn! “En så galen människa måste ju vara kul att umgås mer med”, tänkte vi nog båda.
Vartefter bloggandet och det stickande utelivet på caféer sakta klingade av blev det allt längre mellan gångerna vi sågs. Men när vi stötte på varandra hade vi alltid så mycket att prata om. Det började stå klart att vi nog tänkte ganska lika om stickning; finns det en historia bakom maskorna blir det ännu mer intressant och motiverande att sticka. Att vi båda genom åren sneglat på samma sorts saker på hembygdsgårdar och museer.
Så sakta började vi närma oss att det vore roligt att dela med sig och bjuda in fler till våra samtal om med hörnstenarna stickhistoria, traditioner och nyfiket nörderi. Hmm… Om vi bara skaffade en mikrofon och spelade in det vi ändå pratade om… Det skulle kanske passa för en podcast! Något helt nytt för oss båda. Det var troligtvis bra att vi visste så lite innan vi drog igång.
Det smarta i att vara två
När vi började kunde vi absolut ingenting om att spela in och redigera ljud. Vilket hörs i de första avsnitten. Tyvärr.
Men genom åren hörs också att vi faktiskt blivit bättre och bättre på det tekniska. Även om vi är långt ifrån proffs. Vi brukar fortfarande påminna oss om “den där gången när vi spelade in ett helt avsnitt utan att sätta på mikrofonen”.
Från start bestämde vi att dela upp ansvaret för inspelning och redigering mellan oss. Dels för att båda skulle få lära sig och del för att utnyttja det supersmarta i att vara två. Dela på både det roliga och tråkiga.
Vi gick visserligen en distansutbildning i hur man gör en podcast, men mycket av den kursens innehåll hade Johanne redan med sig från sitt yrkesliv i tidningsbranschen. Vi tog språnget och har verkligen praktiserat ”learning by doing” vad gäller att producera en podcast. Under resans gång har det ibland blivit lysande avsnitt, ibland bara OK. Men vi har tuffat på.
Men hur går det då?
Tar det mycket tid att podda? Ja, faktiskt. På det sättet vi har valt att göra tar det ganska mycket tid. Vi försöker vara personliga men inte så privata. Det är sällan vi pratar om vad vi stickar på eller vad vi köper för garner. I stället har vi sikte på att förmedla kunskap. Inte sällan finns en historisk aspekt kring det vi pratar om. Besöker vi inte själva något eller intervjuar någon så läser vi alltid in oss på ämnet vi ska prata om. Gör en disposition, skriver manusstolpar. Planerar ett blogginlägg med bild och text. (Jag blir helt matt när jag konstaterar att vi i början skrev TVÅ fullmatade blogginlägg per avsnitt. Det hade jag förträngt.)
Men tjänar vi några pengar då? Nej, eftersom det inte kostar något att lyssna. Vi gör alla avsnitt helt gratis. Om man vill stötta oss kan den årliga mysteriestickningen runt jul med en design av Johanne vara ett alternativ. Denna jultradition har blivit en ryggrad som gör att vi kan fortsätta göra nya avsnitt, och inte minst, hålla de redan publicerade avsnitten fortsatt tillgängliga. Köper du en beskrivning för 60 kr + moms och slår ut den kostnaden på antalet avsnitt vi gör per år så blir det bara några kronor per lyssning (vårt argument senaste julen).
Men hur går det då? Vi har verkligen de bästa lyssnarna! Som inte bara köper beskrivningar och är med på samstickning över jul. Ofta när vi är ute i svängen i olika sammanhang kommer vänliga människor fram och tackar för podden. Det är som det allra finaste berömmet vi kan få. Vilket alltid är lika roligt och underbart. Vi rodnar och hummar. Men blir oerhört glada och rörda!
Genom podcasten har vi också fått göra många roliga uppdrag, resor och föredrag. Jag blir alldeles varm när jag tänker på alla möten, människor och sammanhang vi fått delta i!
Tänk att hitta en riktig vän i vuxen ålder!
Även om vi inte kände varandra så bra när vi började detta poddäventyr så har jag och Johanne verkligen lärt känna varandra på kuppen. Genom podden har vi delat med- och motgångar. Stöttat och peppat när det inte gått som det varit tänkt. En gissning är att vi aldrig skulle ha orkat göra alla dessa avsnitt och redigeringar om vi inte hjälpts åt. Att dela på jobbet var smart.
Jorå, vi har skrattat och gråtit. Mest skrattar vi och har mycket roligt tillsammans. Det är så häftigt att hitta en riktig vän i vuxen ålder!
Vad kommer framtiden att föra med sig för Nördic knitting? Otroligt svårt att svara på! Båda två jobbar ju som dårar och podden är [fortfarande bara] ett roligt sidoprojekt.
Johanne har ju startat Svenska Garnbladet som hon gör helt på egen hand. Heléne är snart pensionär. Även om det är roligt och vi aldrig verkar komma till slutet av vår lista med idéer till avsnitt så tar det tid och energi att producera podd. Vi hade ju inte ens en tanke på att vi fortfarande skulle vara i gång efter nio år. Men vem vet? Vi börjar ju nu på vårt tionde år!
Finns där poddar finns
Alla avsnitt publiceras på Libsyn och du kan även hitta Nördic knitting “där poddar finns”.
Den gamla bloggen hänger med och vi gör fortfarande ett inlägg per avsnitt på nordknit.blogspot.com Där finns också länkar till beskrivningarna om du vill stötta oss i fortsättningen. (Obs! Vi kontrollerar inte att du stickar beskrivningarna du köper.)
Förutom att höras i podden är vi mest aktiva på Instagram. Kolla in oss där! Och tack för att du lyssnar!