Till dig som är nystickare

I veckan träffade jag en nystickerska. Hon hade skaffat garn och hade siktet inställt på en balaklava. Vi började prata om hennes stickprojekt, men tid och plats var fel för ämnet. Jag tänkte sedan på allt jag skulle ha kunnat berätta för henne. Det blev den här listan.

Foto: Miriam Alonso

Bra att veta när du ska starta ditt första projekt

Välj välskrivet! En bra beskrivning är ett måste när du är nystickare. Dåligt formulerade eller röriga instruktioner kan snabbt få sticklusten att försvinna.  Be en erfaren stickkompis om råd så du får något vettigt, dvs tydligt och pedagogiskt!

Stickspråkets förkortningar - lär dig vad alla förkortningar, som varenda stickbeskrivning är fullpepprad med, betyder. Det spelar egentligen ingen roll om beskrivningen är skriven på svenska, danska eller engelska. För du ska inte tänka på den som en text, det är snarare en ”kod” som du ska lära dig tolka. Oftast står det i beskrivningen vilka förkortningar som används. Exempelvis m = maska/maskor, v = varv, rm = rät maska.

Unna dig bra verktyg! När masktätheten (se mer om den längre ner) inte stämmer, när det inte blir fint; prova att byta stickor, alltså samma grovlek men ett annat märke eller material. Samma stickgrovlek kan ge olika resultat beroende på om de är av trä eller metall. Det handlar om hur garnet glider på stickan och hur du håller dem.

Storleken har betydelse – i stickbeskrivningar står oftast en uppgift om ”rekommenderad stickgrovlek”. Det betyder att beskrivningen är uträknad så att ett visst antal maskor ska bli ett visst antal centimeter. Och det måste stämma! Du vill ju inte sticka en för stor (eller för liten) mössa eller tröja? Läs mer under rubriken Masktäthet längre ned (hoppa inte över!)

Garn ska göra dig glad! Därför ska du sticka med färger och material som du tycker om att ha i händerna. Särskilt om som du kanske kommer sticka med det en lång tid (viktigt också att du väljer ett projekt du verkligen vill ha!)  Ett mellantjockt garn i en ljus färg är perfekt att börja med eftersom det gör det lättare att se maskorna tydligt.

Ergonomi – att stickning innebär mycket sittande och det är en av de få saker med stickning som inte är bra. Få in en rutin att med jämna mellanrum ta pauser, lägga ifrån dig stickningen och sträcka på dig. Knyt ihop och spreta med fingrarna! Andas, slappna av och försök att inte hålla stickorna krampaktigt. Få ner axlarna från öronen, sticka i en jämn och lugn takt. Sitt bekvämt, ha bra ljus – allt blir så mycket roligare då.

Stickning är en materialsport. Men i början behöver du egentligen bara garn och stickor. Ja, och så en sax för att klippa av garnet och en stoppnål för att fästa trådändar. Och så ett måttband! Stickmarkörer är också oumbärliga. Ett mått för att mäta stickgrovlekar. Förvaringspåsar för pågående stickningar. Och det är bara början på allt smart, kul och användbart som du kommer att utöka din verktygslåda med.

Det börjar med räta och aviga - öva på att lägga upp maskor, sticka räta maskor och maska av. Det är grunden för alla projekt! Sticka rätstickning (alla maskor stickas räta alla varv) för det är det enklaste sättet att sticka. När du är trygg med det ska du utöka kunskaperna och hitta handlaget för dina aviga maskor. Och det här händer alltid: när du stickat ett par decimeter så tycker du att den första biten du stickat ser ful ut - det beror på att du övat och nu stickar snyggare och bättre maskor. Antingen kan du leva med det eller så repar du upp och startar om.

De där ***** maskorna! Det är lätt att tappa en maska utan att märka det förrän det är för sent och den redan löpt flera varv. Eller råka göra ett extra omslag med garnet runt stickan, vilket skapar både ett hål och en extra maska i stickningen. Räkna maskorna ibland så att du håller koll.

YouTube är din bästa stickkompis - om något känns obegripligt, leta upp en video! Ofta är det lättare att förstå en skriven beskrivning av ett visst moment genom att få se det utföras. Det bästa med datorn är att den kan visa dig samma klipp igen och igen och igen. Tröttnar aldrig!

Till sist - kom ihåg att dina första alster troligtvis inte blir som du tänkt dig. Men det är ju så när man ska lära sig något nytt. Ju mer du övar, desto jämnare och finare kommer det bli. Stickning är ett handarbete som utvecklas tillsammans med dig över tid.

Tanter FTW. Gå på ett stickcafé eller en kurs! Direkt du sätter dig ned bredvid någon annan som stickar kommer du att lära dig nya saker. “Åh, gör du sådär!?” Och du kan fråga om råd! Äldre stickande har tonvis med erfarenhet, så sikta in dig på oss tanter. Vi har redan gjort alla misstag och kan massor!

Tjohoo! Det viktigaste av allt; det ska vara roligt med stickning!

Masktäthet - ett ord att lära sig älska.

I alla stickbeskrivningar anges hur många maskor och varv du behöver för att få rätt mått. Det är masktäthet.

Men låt dig inte luras av siffrorna. Så enkelt är det inte. Om det står att du ska använda stickor 5 mm så är det ingen absolut sanning. Du kanske behöver en annan stickgrovlek för att matcha den angivna masktätheten – och den måste du följa. Annars kan du komma att lägga ner massor av tid på något som visar sig bli alldeles för stort eller för litet.

Lösningen? Sticka provlappar. Kolla din masktäthet! Så här gör du: börja med den stickgrovlek som står i beskrivningen.

Om det t.ex. står att 18 m slätstickning ska bli 10 cm med stickor 4 mm, lägg då upp typ 25 m med stickor 4 mm och sticka en bit slätstickning. Mät.

Blir det fler än 18 maskor (dvs för många) på 10 cm? Då kommer det du stickar att blir för smått. Testa att gå upp i stickgrovlek (eller lägg till en följetråd som gör garnet fylligare/tjockare)!

Blev det färre än 18 maskor på 10 cm? Då kommer din stickning att bli bli för stor. Testa att gå ner i stickgrovlek!

Försök inte tvinga din stickning genom att försöka att sticka hårdare eller lösare – du ska sticka som du stickar!

Ska du sticka runt? Typ mössa eller vantar. Sticka då också din provlapp runt. Det kan bli en annan masktäthet än om du stickar fram och tillbaka. Viktigt: sticka alltid provlappen på samma sätt som projektet!

Glöm inte att fukta och spänna ut provlappen. Garn och en stickad yta kan ändra sig efter tvätt.

Stämmer din masktäthet fortfarande inte? Testa ett annat garn – fibrer och spinnsätt påverkar stickfastheten mer än du tror.

Föregående
Föregående

Flow med flätor

Nästa
Nästa

Hur jag äntligen fick lite ordning bland mina garner