Att räkna om en islandströja

Att 18 m x 24 v med stickor 4,5 mm och Léttlopi blir 10 x 10 cm, visst sitter det liksom inpräntat i stickhjärnan? Det är nog många av oss som skulle kunna svara på det även yrvakna mitt i natten. De som stickat några Riddari skulle säkert kunna rabbla maskantal för bål och ärmar också.

Min hittills enda Riddari, dubbel Plötulopi, januari 2013

Favoriten Fönn, Léttlopi, februari 2016

Lopapeysornas geniala konstruktion gör att det inte är så svårt att räkna om och anpassa mått och stickgrovlek och det gillar man ju! Till och med jag, nästan sifferblind, fixar det.

Som alltid börjar det med provlappen, sticka och mät. Jag stickar och provar så jag hittar den stickgrovlek som jag tycker det ser finast ut med. Ibland är det 4,5 mm ibland kan det vara 6 mm. Konstigt, men så är det. Oftast behöver jag sticka större mått än största storleken och då kan man ta masktätheten till hjälp.

Om bålens maskantal är 200 m och masktätheten ska vara 18 m på 10 cm. Då är 1 cm 1,8 m och med maskantalet blir då tröjan 111 cm i omkrets. Formeln för att räkna ut hur stor stickningen blir med ett bestämt maskantal är att dela maskantalet med “maskmåttet” för 1 cm => i detta fall 200/1,8= 111 cm . Men om jag åstadkommer 16 m på 10 cm istället, då är 1 cm 1,6 m och uträkningen 200/1,6= 125 cm.

Så bara genom att gå upp i stickgrovlek (eller sticka lösare) kan jag göra tröjan större lite kvickt och lätt. Och det går att sticka rakt av efter beskrivningens uträkningar. Iallafall på bredden.

Jo, såklart är varvens höjd och antal superviktigt när det gäller att få till oket. Eftersom man oftast börjar nedifrån, och stickar tre rör (ärmar, bål), blir det många slätstickade och enfärgade varv att begrunda ev. matematik på väg mot det avslutandet mönsteroket. Kolla diagrammet! Hur många varv ska oket stickas? Verkar det bli jättelångt? Verkar det bli lite väl kort med den varvtäthet du åstadkommer? Även om det inte är samma sak att räkna på enfärgad stickning och mönsterstickning får man iallafall Ett Hum Om sakernas tillstånd. Konstigt nog har jag inte haft något riktigt hemskt huvudbry med knasande ok. Än. Det har hittills räckt med att sticka några varv fler eller färre före oket som justering. Tur som en tokig, c’est moi. Men min dag lär väl komma, då jag blir varse ett och annat vad gäller varvtäthet.

Den senaste: Gjöf (2023)

Den vackraste: Weatherman (2017)

Det hör liksom våren till att sticka med isländsk ull. Jag har flera kandidater på kö och det är ett angenämt problem att försöka bestämma vilken av dem jag ska sätta stickorna i först. Men det kommer nog först att bli en helt enfärgad med en broderad initial mitt fram, som de Mrs. Weasly stickade till jul, till ett barnbarn som älskar Harry Potter.

Föregående
Föregående

Näver say näver

Nästa
Nästa

Årets mysteriestickning med Nördic knitting