Sticka och våga klippa

Förbereder mig för att hålla ännu en kurs i att sticka mönster och klippa i stickningen. Det var också ämnet för den allra, allra första kursen jag höll som stickfröken för mer än 10 år sedan. Och tänk att det fortfarande är så himla kul att träffa stickare kring detta moment. Prata om klippmaskor, visa virkning, peppa när det ska klippas.

Att våga sätta saxen i det man ägnat många långt timmar åt kan ju kännas mer än läskigt. Så det är väl då det passar bra extra bra att först sticka en mindre grunka (viskar: provlapp) och prova på den. I mitt kursupplägg rundstickas två rektanglar med klippmaskor (steekar) mellan. Med lite god vilja kan detta sedan monteras till “muddar” så behöver man inte plågas av att det är ett par Provlappar man stickat.

Att klippa i stickat, utan att först sy på symaskin, kräver rätt sorts garn; obehandlat ullgarn (ej superwash). Det funkar faktiskt att klippa utan något särskilt om garnet är obehandlat. Men det blir så fint att först virka smygmaskor på var sida om där uppklippningen ska göras. Virkningen skapar en fin kant som är lätt att sy fast mot avigsidan om man så vill. Finns hur mycket resurser som helst att söka fram på stora internet numera. De magiska orden i sökfältet är “crochet steek”.

Föregående
Föregående

Nytt försök med kofta uppifrån och ner

Nästa
Nästa

FO: Bough Socks