Asta - den långa och lugnande halsduken

Halsduken Asta, design Katarina Linnhagen

Igår kväll tog mina grå och bruna rester av Rauma Finull slut. Det innebar att halsduken Asta blev klar. Min lugnande och vänliga stickning som pågått sedan vintern 2022.

Kvinnan bakom Asta är den fenomenala stickdesignern Katarina Linnhagen, hagenhuset. Jag fick syn på henne tack vare den fina babymössan Sunshine Bonnet. (Den jag stickade till ett barnbarn verkar tyvärr inte hamnat på bild.) Alla Katarinas stickbeskrivningar har det där “extra” som gör att stickningen är intressant och slutresultatet blir superfint.

Idén bakom Asta är lika enkel som genial; sticka med ett vitt ullgarn och håll dubbelt med mohairgarner i olika färger så får du en mjukt randad halsduk. Patentstickningen gör strukturen extra luftig, varm och stretchig.

Men jag hade istället en liten påse med Rauma-rester som gärna ville bli nåt. Så jag köpte ett par nystan grått mohairgarn och bytte färg på ullgarnerna längs Astas väg istället.

Jag älskar patentstickning. Den lilla extra koncentrationen som behövs för att upprepa “lyft med omslag, sticka ihop med omslag” gör att det går lite långsammare, det blir mer eftertänksamt och meditativt. Asta har funnits vid min sida länge, den perfekta pratstickningen eller framför TV:n eller Zoom.

Eftersom målet var att sticka upp alla Raumarester har jag inte funderat över hur lång den skulle bli. Till slut blev den ganska lång och kommer räcka att sno ett varv (kanske två) runt halsen. Perfekt prepp inför vintern!

Föregående
Föregående

Islesburgh Toorie - årets Shetland Wool Week-mössa

Nästa
Nästa

Rosa - kofta med blommigt ok