Mössorna från Shetland Wool Week

Den årliga stickfesten Shetland Wool Week går av stapeln i början av oktober. För var år utses en patron för som får representera den shetländska stick- och ullnäringen. I detta uppdrag ingår även att designa den mössa som “släpps” på vårkanten, för att besökare och intresserade ska hinna sticka sin mössa innan själva veckan börjar. När 2024 års mössa släpptes var det den 11:e i ordningen. Genom åren har det varit många kända namn som haft detta ärofyllda uppdrag.

Gissar att det är många som stickat dem alla. Dock inte jag. Även om jag var rätt snabb på bollen och stickade Shwook Hat tämligen omgående som denna mössidé kläcktes på Shetland våren 2014. Designer Hazel Tindall hade åstadkommit ett mönster där det var fritt fram att själv kombinera bårder, färger, maskantal. Med hjälp av färgerna i garnet Shetland Heritage gick jag “helt in" i den klassiska färgställnigen. Och blev så nöjd med min mössa! Minns att jag knappt vågade posta en bild av Shwooken på SWWs Facebook-sida, men jag gjorde det iallafall och påpekade att jag “put the Swedish colours on top”. Ja, hjälp.

Shetland Wool Week Hat 2014 Shwook Hat, design Hazel Tindall

2014 Shwook Hat - Hazel Tindall

Shetland Wool Week Hat 2015 Baa-blee Hat, design Donna Smith

2015 Baa-ble Hat  - Donna Smith

Denna version stickad med Plötulopi!

2016 Crofthoose Hat  - Ella Gordon

Så de tre första åren hängde jag med! Sen kom en liten dipp av oklar anledning. Har inte lyckats utröna varför mösstickandet tog stopp. Har inte stickat 2017 Bousta Beanie - Gudrun Johnston, 2018 Merrie Dancers Toorie - Elizabeth Johnston och 2019 Roadside Beanie - Oliver Henry.

Under pandemin blev ju allt festivalande på plats inställt och vi fick hålla till godo med digitala aktiviteter från Shetland. En av de mest älskade och stickade mössorna måste ju vara Katie’s Kep från 2020, Wilma Malcolmsons första år som patron.

På grund av orsak fick Wilma hänga med även 2021 då Da Crofter’s Kep släpptes. Det är faktiskt en design jag gått ett par holmgångar med - och förlorat. Den är fantastisk och jag vill verkligen sticka den, men det är något med denna som lamslår mig. Har bl.a. svårt att hitta min egen färgskala för det komplexa mönstret. Den är liksom “för snygg” för att jag ska våga ge mig på den. Dock! Beskrivningen bjuder på många ljuvliga färgsättningar av den, så jag det är bara att hoppa på en av dem.

2020 Katie´s Kep - Wilma Malcolmson

2022 Bonnie Isle Hat - Linda Shearer

Shetland Wool Week Hat 2023 Buggieflooer Hat, design Alison Rendall

2023 Buggiflooer Beanie - Alison Rendall

Shetland Wool Week Hat 2024 Islesburgh Toorie, design The Doull Family

2024 Islesburgh Toorie - The Doull Family

När årets mössa The Islesburgh Toorie släpptes i våras var det inte kärlek vid första ögonkastet. Förbluffad, var nog mer känslan. Men ju mer jag sett den stickad, desto mer har designen växt. Mönstret är ju helt förtjusande med både baggar och vågor. En mycket snygg krona på toppen dessutom. Har skrivit om den i det här inlägget.

Shetland Wool Week 2024

I år går Shetland Wool Week av stapeln 29 september - 4 oktober. Jag kommer vara där med en grupp som reser på en stickretreat med Red Fox Travel.

Ser mycket fram emot detta! Kanske det kan bli en Crofter’s som resestickning - den där mörka varianten i Spindrift skulle jag ju verkligen vilja sätta stickorna i…



Föregående
Föregående

Fingervantar från Estland

Nästa
Nästa

Mary Tudor - den evinnerliga