Estniska detaljer

Det är mycket estnisk stickning just nu. Inte bara blev jag klar med en riktig långkörare, det är också prepp för kommande kursdagar om estniska utsmyckningar och detaljer på vantmuddar i hos Knit One Purr One Halland nästa vecka. Ämnet räcker egentligen till många fler timmar så jag har fått välja noga och plocka ut ett par riktiga godbitar till kursdagarna. Ska bli roligt!

När jag besökte min syster häromveckan passade jag på att granska en av hennes fina estniska tröjor. Det är de stiliga kanterna som väcker mest intresse. Det finns en så vacker och tålamodsprövande uppläggning som görs på tröjorna från Kihnu och vid en första anblick ser det ut att vara just den här på muddar och kanter. Men hur 17 har en sådan kunnat infogas på något maskinstickat?

Själva tröjan är maskinstickad och kanterna handstickade.

Tills jag nu insåg att detta är inte en uppläggningskant - där är en avmaskning. Då blir det mer begripligt. Och plötsligt inte så svårt.

Visst är de fina de horisontella “flätorna” som smyger runt ärmslutet? Dels rullar sig inte kanten, dels blir den stadig och slitstark. Bäst av allt är att de inte är svåra att åstadkomma - det är aviga maskor och alterneranade färger på rätsidan - ofta förekommande i fler av dessa fantastiska små “detaljer”.

I den här tröjkanten är också en tredje färg (ljus lavendelblå?) adderad som en extra delikatess. Mellan flätraderna blir det per automatik ett slätt varv infogat vilka hjälper till att bygga kanten på höjden.

Det lilla partiet i mitten är helt enkelt en tvåfärgad resår. Det går att få de aviga maskorna att “bulla ut” ordenligt beroende på hur garnerna hålls när man stickar.

Och längst ned en tvåfärgad avmaskning som matchar det ovan stickade. Och den är verkligen inte svår att få till! Jag blir helt snurrig över hur smart och fint detta är gjort. Det här ska jag absolut prova själv vid tillfälle. Nu har ju polletten trillat ned.

Föregående
Föregående

Post-semesterväggen

Nästa
Nästa

Estniska fingervantar: äntligen klara!